Pompele de caldura apa apa in circuit deschis

Pompa de caldura – concept si informatii Leave a comment

Pompa de caldura –  concept

Daca ati ajuns la articolul aceste, inseamna ca dumneavoastra sunteti interesat de un echipament de tip pompa de caldura. Haideti, stati comod, eventual cu o cafea sau un ceai langa dvs pentru a  parcurge impreuna acest articol si speram ca la sfarsit sa fiti lamurit ca sa puteti lua o decizie.

In ultima perioada auziti din ce in ce mai des despre efectele negative pe care schimbarile climatice le au asupra noastra. Da oare de ce? Pentru ca avem de a face cu un proces accelerat de remodelare si degradare a conditiilor traditionale de mediu, si avem un exemplu, pe care, si dumneavoastra l-ati observat, cel al schimbarii conditiilor meteorologice pentru tara noastra, si anume, trecerea de la 4 la 2 anotimpuri.

1f818e_b5d4836e7b2447bf95e7478a0b3b1a84_mv2.jpg

Dar oare ne-am gandit care ar fi solutia?

Primul lucru : trebuie depistate, evaluate si interpretate din punct de vedere al necesitatii si al impactului, toate activitatile umane si  echipamentele produse care au condus la situatia actuala.

Dupa cum ati vazut, in titlu apare „pompa de caldura”, si da, vom discuta pe intelesul tuturor cam ce inseamna, in ce consta, si cum functioneaza acest tip de echipament.

Exact ca la scoala, vom da o definitie generala pentru acest tip de echipament.

„Pompa de caldura este o instalatie termica, care serveste la  „pomparea”caldurii de la o temperatura scazuta la una mai ridicata, adica preia caldura de la un izvor de caldura cu un potential termic scazut si cedeaza unui consumator la un potential termic scazut, de temperatura , consumand in acest scop o energie de actionare.”

Izvorul pompei de caldura poate fi:

– aerul (atmosferic, evacuat din incintele climatizate, gazele de ardere etc.);

– apa (de suprafata, subterana, geotermala sau tehnologica);

– solul (pamantul, deseurile menajere);

– incalzirea unor spatii, cu mentiunea ca se impun sisteme cu temperatura scazuta (cu aer cald, cu panouri radiante, de pardoseala etc);

– prepararea apei calde de consum;

– diverse procese tehnologice (uscare, distilare etc).

Stiu, este o definitie pompoasa din care nu intelegi chiar tot, dar mai pe intelesul dvs, pompa de caldura este un echipament  care tranfera energia termica dintr-un mediu in altu.

Acum ca am inteles cat de cat ce este o pompa de caldura la modul general, as vrea sa va spun ceea ce este mai important, acestea fiind:

  1. Reprezinta o solutie completa de incalzire si racire, iar asta consta in costuri reduse de energie, si cel mai important au un impact redus asupra mediului inconjurator. Aceasta, pe langa faptul ca are o dubla facilitate, poate furniza atat caldura iarna cat si frig vara, este considerata o sursa verde de energie, si extrage 75% din energia termica din atmosfera si 25% din electricitate.
  2. La primul punct am specificat faptul ca pompa de caldura extrage 25% din electricitate. Probabil cand ati vazut acest procentaj v-ati speriat putin, dar stati aici cu noi si cititi tot articolul pentru a primi toate raspunsurile la toate intrebarile dvs.Legat de electricitate, trebuie sa stiti ca noile pompe de caldura sunt proiectate cu eficienta, si pentru a reduce costurile, dar totodata sa sporeasca confortul dumneavoastra.

Poate ca in momentul de fata aveti o sursa de caldura traditionala cu consum de gaz, lemn sau peleti, dar confortul dispare, pentru ca de fiecare data trebuie sa le oferiti „ajutorul” acestor echipamente pentru  a va furniza constant acest debit de caldura.

Pompele de caldura fac parte din categoria unor surse care pot aduce o contributie importanta la o mai buna utilizare a energiei pentru alimentarea cu caldura la niveluri termice moderate, solicitate de numeroase procese tehnologice si, in special, pentru incalzirea si prepararea apei calde de consum al cladirilor civile si industriale.

91364944_636646223840416_5200447161929564160_n.jpg

Necesitatea utilizarii pompelor de caldura in cladiri are la baza doua considerente:

-economisirea de energie, demonstreaza prin analizele energetice ulterioare;

-legislatia interna si internationala

Si pentru ca am adus vorba de legislatia interna si internationala, vreau sa va prezint doua legi/directive pentru a vedea ca da, se discuta la nivel international despre impactul echipamentelor pe care le folosim asupra mediului inconjurator.

  1. Protocolul de la Kyoto (1997)

„Monitorizeaza gazele cu efect de sera (GES), principalul fiind CO2. Parafat si de Romania, protocolul a devenit functional din februarie 2005, cand dupa parafarea lui si de Federatia Rusa au fost indeplinite conditiile necesare intrarii in vigoare: semnarea de minimum 55 de state, a caror contributie in emisiile CO2 in 1990 sa fie de minimum 55%. Scopul initial al acestui protocol era reducerea cu minim 5% a emisiilor de GES  fata de nivelul din 1990, in perioada 2008-2012, dar in martie 2008 Comunitatea Europeana a adoptat un progam de reducere mult mai strict: cu 20% pana in 2020. Una din posibilitati este reducerea consumurilor energetice prin utilizarea pompelor de caldura, cu agenti de lucru cu impact cat mai redus asupra incalzirii in atmosfera.

  • Directiva 2002/91 CE a Parlamentului European privind performanta energetica a cladirilor;

In urma acestei directive, in Romania a fost promulgata Legea 372/13 decembrie 2005 privind performanta energetica a cladirilor (in vigoare de la 1 ianuarie 2007), in care se mentioneaza :

-metodologia de calcul a perfomantei energetice a cladirilor, incluzand si instalatiile de producere a caldurii, printre care si pompele de caldura.

-masurile necesare asigurarii Protocolului de la Kyoto, dintre care cele referitoare la pompele de caldura sunt:

          -reducerea consumului energetice din cladiri;

          – limitarea emisiilor de CO2;

-utilizarea de sisteme de incalzire si de racire, alternative celor actuale, mai economice si mai putin poluante, pompele de caldura fiind mentionate in acest sens.

In concluzie, putem spune, dupa ce am parcurs aceste directive/legi, ca procentajul de emsii de CO2 a echipamentelor pe care le folosim atat in regim rezidential cat si cel industrial, vor fi contorizate de catre autoritatile de specialitate din ce in ce mai des.

Revenind la echipamentul de tip pompa de caldura, sa stiti ca puteti, daca va ganditi la o cladire rezidentiala, sa o folositi cu un terminal tip incalzire in pardoseala (vezi foto1.1 ) in timpul ierii, iar vara puteti folosi climatizarea cu ajutorul terminalului de tip duct (vezi foto1.2).

91372262_1122706414728752_4953390652969713664_n.jpg

FOTO (1.1)

76784423_593850361421385_6994531486246371328_n.jpg

FOTO (1.2)

In afara acestor date de emisii, consum, intra in discutie si confortul nostru care este foarte important, dar si desing-ul incaperilor si spatiul ocupat. Cele doua exemple de terminale ofera un confort mare, dar se si incadreaza perfect in design si nu ocupa loc, ele fiind incorporate in padoseala si in tavanul de tip gips-carton.

Cei care sunt interesati de case verzi si energie regenerabila, este posibila racordaea sistemului la panouri solare sau fotovoltaice.

Pompele de caldura pot fi:

– aer-aer

– aer-apa

– apa-sol

Ca si incheiere va mai las cateva beneficii ale acestui tip de echipament de tip pompa de caldura:

  1. Functioneaza pana la -25 grade Celsius.
  2. Reprezinta o sursa ecologica si eficienta de caldura.
  3. Functioneaza atat pe modul rece cat si pe modul cald.
  4. Prepara apa calda menajera.
  5. Sporeste confortul, nefiind necesar interventia dvs in functionarea acesteia.

Va multumim pentru ca ati avut rabdare si timp sa parcurgeti acest articol. Sper ca v-am fost de folos, dar daca mai aveti intrebari sau nelamuriri ne puteti contacta la numarul de telefon: 0749/993.391 (Departament Tehnic) sau 0749/993.393 (Departament Ofertare).

Bibliografie

Enciclopedia Tehnica de Instalii, Ed. a II-a, Editura Artecno Bucuresti

www.wikipedia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button