Aparat aer conditionat – Cum sa alegi inteligent un aparat Leave a comment

Buna ziua,
Echipa VentClima va posta pe blog-ul de pe site-ul www.ventclima.ro constant, temele fiind diferite subiecte legate de climatizare si ventilare, pentru a va veni in  ajutor dumneavostra sa puteti intelege mai bine acest domeniu si pentru a va fi dumneavoastra mai usor sa alegeti cat mai bine un sistem de climatizare si ventilare pentru casa sau spatiul dumneavoastra.
Pentru inceput vom aborda o tema generala. De multe ori ne intrebam inainte sa alegem un aer conditionat “ Dupa ce criterii trebuie sa ma ghidez pentru a alege cel mai bun aer conditionat?”. Legat de aceasta intrebare urmeaza  si intrebarea “Unde ar trebui sa-l pozitionez si daca va face fata spatiului?”.
ventclima-iasi-aer-conditionat
Pentru inceput am sa spun in termeni largi ce este un aparat de aer conditionat.Deobicei ceea ce gasim pe internet legat de un asemenea echipament sunt doar termeni tehnici in care uneori ne prindem urechile daca nu suntem in  domeniu, si ne baga in ceata si mai tare. De aceea acest blog este realizat pentru a va explica cat mai bine si cat mai pe intelesul tuturor termenii legati de climatizare si ventilare.
Pentru inceput va spun ca un aparat de aer conditionat este un echipament format din 2 componente (atunci cand il comandati acasa va vor veni doua colete), prima fiind unitatea interna cea care este montata in interiorul spatiului si cea dea doua componenta fiind unitatea externa (coletul cel mai mare) cea care este montata in exteriorul spatiului. In unele cazuri in coletul in care se afla unitatea externa se mai gaseste si traseul frigorific ( teava de cupru izolata, cablu electric de alimentare, suruburi etc). Traseul frigoric nu intotdeauna trebuie sa-l gasiti in colet, asta depinde de firma de la care cumparati, dat fiind faptul ca unele marci de aer conditionat includ in pretul echipamentului sau nu traseul frigorific, dar asta este doar o strategie de marketing, uneori vine sau nu in ajutorul clientului.
1373013812-2696
Un prim  criteriu dupa care ar trebui sa ne ghidam cand vrem sa achizitionam un aer conditionat este marca pe care vrem sa o alegem. In zilele noastre “domnul” Google ne este de ajutor pentru ca dam un simplu search “ aer conditionat iasi, vaslui, galati, bacau, bucuresti”, depinde din orasul din care sunteti si nu numai pentru ca puteti face comanda si il puteti primi prin curier acasa.
Dupa ce ati gasit un site cu o diversitate de marci din car puteti alege, de exemplu intrati pe www.ventclima.ro si pe prima pagina in partea de sus puteti accesa “APARATE REZIDENTIALE”(echipamentele de aer conditionat fac parte din categoria aparatelor rezidentiale), iar acolo va vor aparea peste  marci de aparate din  care puteti alege. De exemplu, daca ati ales marca Mitsubishi si ati dat click veti putea alege din partea stanga ce putere doriti pentru spatiul dumneavoastra.
Daca am ajuns la cuvantul putere, sa stiti ca acesta este cel de-al doilea criteriu dupa care ne ghidam pentru a alege un  aer conditionat.
calcul_capacitate_aer_conditionat_pentru_suprafete
Fiecare echipament de climatizare si ventilare de tipul aer conditionat si nu numai are o anumita putere sub denumirea de BTU. Puterile incep de la 7000 BTU/h pana la 52-58000 BTU/h.
Dar acum, ce inseamna BTU?
BTU (provine de la British Thermal Unit) si este o unitate de masura pentru caldura. Aceasta masura este egala cu cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unei cantitati de o livra de apa (0.45 kg) cu 1 grad Fahrenheit (aprox 0.55 grade Celsius).
BTU/h se foloseste pentru a masura puterea termica a unui sistem de incalzire sau capacitatea/ puterea  de racire/ incalzire a unui aparat de aer conditionat.
De exemplu un aparat de aer conditionat care are o capacitate (putere) de 9000 de BTU/h, dupa cum scrie in fisa tehnica atasata aparatului, inseamna ca el furnizeaza 9000 BTU/h pentru a raci un spatiu timp de o ora.
Acum va voi spune in termeni generali capacitatile generale in functie de suprafata. Pentru a va alege un aer conditionat trebuie sa tineti cont si de suprafata pe care vreti sa o raciti sau incalziti.
Daca aveti un spatiu care se incadreaza intre 20 si 25 de metri patrati atunci puteti opta pentru un aparat de aer conditionat de 7000-9000 de BTU/h.
Daca aveti un spatiu care se incadreaza intre 25-35 metri patrati, atunci puteti opta pentru un aparat de aer conditionat de 12000 BTU/h.
Daca aveti un spatiu care se incadreaza intre 40-50 metri patrati, atunci puteti opta pentru un  aparat de aer conditionat de 18000 BTU/h.
Daca aveti un spatiu care se incadreaza intre 60-70 metri patrati, atunci puteti opta pentru un aparat de aer conditionat de 24000 BTU/h.
Dupa ce ati ales aerul conditionat in functie de spatiul pe care-l aveti si doriti sa-l climatizati/ incalziti trebuie sa gasiti o firma pentru a va monta echipamentul achizitionat.
De cele mai multe ori, de unde cumparati aparatul de aer conditionat puteti solicita si motajul acestuia.Daca nu, puteti da un search pe Google, de asemenea, cu “ montaj aer conditionat Iasi, Bacau, Vaslui, Galati, Suceava” etc.
rsz_1imgservicii1Daca ati ales cu cine sa colaborati, in ziua montajului puteti sa impartasiti cerintele dumneavoastra cu echipa de montaj, unde doriti sa instalati atat unitatea interna cat si cea interna, in ce camera (spatiu), etc, atunci echipa va poate da sugestii cu privire la aceste lucruri/ idei, ei stiind cum si in ce mod este mai eficient si estetic pentru a-l pozitiona.
Dupa montaj, echipa va poate da detalii cu privire la utilizarea echipamentului pentru a va functiona in parametri normali.
Cam acestia sunt pasii in linii mari de achizitionare (alegere) si montaj a unui aparat de aer conditionat si nu numai, a unui echipament de climatizare si ventilare.
imgservicii2Un ultimul lucru din acest blog, care mi se pare foarte important este ca un aparat de aer conditionat necesita o mentenanta o data la 6 luni de zile pentru a functiona eficient si pentru sanatatea dumneavoastra si a celor din jurul dumneavoastra. Acest subiect il voi aborda in urmatorul blog, va voi explica mai pe larg de ce este importanta acest proces numit mentenanta.
Daca aveti intrebari suplimentare sau legate de acest subiect pe care l-am abordat puteti sa ne trimiteti un e-mail pe ventclima_is@yahoo.com sau la numarul  de telefon : 0749/993.393.
Alexandra Asoltanei

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button